Razvijenost jedinica lokalne samouprave - studija

(1) 2018/04/25

Ovom se studijom nastoji doprinjeti sagledavanju razvijenosti jedinica lokalne samouprave na podru─Źju Republike Hrvatske. Dva su osnovna cilja koja se ┼żeli posti─çi. Prvi je cilj usporediti razli─Źite na─Źine vrednovanja relativne razine razvijenosti JLS koji su poduzeti 2013. i 2017. godine u svrhu provo─Ĺenja razvojne politike. Drugi je cilj potaknuti promi┼íljanje razvojnih raznolikosti, a u tu je svrhu prikazano statisti─Źko razvrstavanje JLS u karakteristi─Źne razvojne skupine na temelju pokazatelja koji su bili osnova za izra─Źun indeksa razvijenosti 2017. godine, kao primjer druga─Źijeg modela sagledavanja cjelokupnog razvojnog procesa.

Nalazima ove studije se nastoji ponuditi odgovore na neka pitanja koja su prisutna u javnoj raspravi o regionalnom razvoju, ┼íto je od posebnog zna─Źaja za dionike stvaranja, provo─Ĺenja i pra─çenja razvojne politike, a u dijelu u kojem su opisane razvojne raznolikosti mo┼że poslu┼żiti i kao uvodni pregled za one koji o obrascima regionalne razvijenosti ┼żele znati vi┼íe.

Studijom se dovodi u vezu podatke o indeksu razvijenosti i njegovim sastavnicama koje objavljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, podatke Dr┼żavnog zavoda za statistiku o prirodnom i migracijskom kretanju stanovni┼ítva, turisti─Źkoj djelatnosti, gra─Ĺevinarstvu, dje─Źjim vrti─çima, glavnim izvorima sredstava za ┼żivot i nacionalnoj strukturi, podatke o ra┼íirenosti ┼íirokopojasnog pristupa internetu koje prikuplja HAKOM, podatke Instituta za javne financije o prora─Źunskoj transparentnosti gradova i op─çina, podatke Ministarstva financija o strukturi lokalnih prora─Źuna i kori┼ítenju pomo─çi iz prora─Źuna Europske unije, podatke o pla─çama op─çinskih na─Źelnika i gradona─Źelnika iz imovinskih kartica koje objavljuje Povjerenstvo za odlu─Źivanje o sukobu interesa i podatke Dr┼żavnog izbornog povjerenstva o izlaznosti i bira─Źkoj podr┼íci na predsjedni─Źkim izborima 2014. godine, parlamentarnim izborima 2016. godine i lokalnim izborima 2017. godine.