Prikaz razvoja epidemije COVID-19

(26) 2020/03/03

Statistički pregled razvoja epidemije izazvane SARS-CoV-2 virusom na temelju podataka koje prikuplja i objavljuje Johns Hopkins CSSE sadrži tri osnovna pokazatelja: kumulativni broj potvrđenih, smrtnih i oporavljenih slučajeva. Način prikaza tih pokazatelja u medijima i na društvenim mrežama se razlikuje, a ponekad se pritom čine i greške. Želi li se ispravno prikazati razvoj epidemije kroz vrijeme koristeći sva tri navedena podatka potrebno je umanjiti broj ukupno potvrđenih slučajeva za broj umrlih i izliječenih i tako umjesto kumulativnog broja potvrđenih slučajeva prikazati brojnost osoba koje su u određenom trenutku zaražene, odnosno kod kojih je bolest prisutna. Jedna od mogućih inačica takvog grafičkog prikaza nalazi se na slici 1. Osnovna prikazana veličina – ukupni, kumulativni broj potvrđenih slučajeva – nužno je u neprestanom porastu, a kroz vrijeme se mijenja njena unutrašnja struktura s obzirom na trenutno stanje (aktivno zaraženi) i ishode (izliječeni, umrli).

Tijek epidemije se može predočiti i samostalnim prikazom promjene broja trenutno zaraženih osoba, posve odvojenim od prikaza broja umrlih i izliječenih. Osnovna prikazana veličina u tom slučaju raste kada se epidemija širi, a smanjuje kada jenjava. Dodatnu informaciju može pružiti pregled prema nekom drugom raščlanjenju, na primjer zemljopisnom kako je učinjeno na slici 2. za pojedine kontinente ili na slici 3. gdje je usporedno prikazan broj trenutno zaraženih u Europi i njihova relativna raspodjela u pojedinim europskim državama.

Kumulativni pregled razvoja epidemije s obzirom na brojnost trenutno zaraženih, umrlih i oporavljenih slučajeva.

Slika 1: Kumulativni pregled razvoja epidemije s obzirom na brojnost trenutno zaraženih, umrlih i oporavljenih slučajeva.

Promjena broja trenutno zaraženih prema zemljopisnom raščlanjenju na kontinente.

Slika 2: Promjena broja trenutno zaraženih prema zemljopisnom raščlanjenju na kontinente.

(a) Promjena broja trenutno zaraženih u Europi i (b) njihova relativna raspodjela u pojedinim europskim državama.

Slika 3: (a) Promjena broja trenutno zaraženih u Europi i (b) njihova relativna raspodjela u pojedinim europskim državama.