Porast broja ┼żalbi u postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama

(8) 2018/11/25

Prije otprilike dva tjedna, u vrijeme koje je prethodilo zaka┼ínjelom izboru novog Povjerenika za informiranje od strane saborskih zastupnika, udruga GONG je priop─çenjem upozorila na problemati─Źnost tog ka┼ínjenja:

ÔÇťDok raste broj zahtjeva za pristup informacijama, kao i broj ┼żalbi zbog naj─Źe┼í─çe nezakonitog odbijanja, Povjerenik za informiranje jo┼í nije izabran, a razloga za zabrinutost o neovisnosti ove institucije sve je vi┼íe.ÔÇŁ

Broj ┼żalbi u postupcima ostvarivanja prava na pristup informacijama jest u porastu, no to je o─Źekivano ako istovremeno raste broj zahtjeva za pristup informacijama. Doga─Ĺa li se ne┼íto izvanredno i neo─Źekivano, ne┼íto ┼íto bi upu─çivalo da tijela javne vlasti u pove─çanoj mjeri odbijaju zahtjeve korisnika? U priop─çenju udruge GONG je navedeno da se ÔÇťbroj ┼żalbi u odnosu na 2016. godinu lani pove─çao za ─Źak 84,57 postoÔÇŁ. Ovaj statisti─Źki podatak, ako je iznesen izvan konteksta, mo┼że biti pogre┼íno shva─çen kao potkrijepa tvrdnje da tijela javne vlasti uskra─çuju pristup informacijama vi┼íe nego su to prije ─Źinila.

Izvor podatka kojeg navodi GONG je godi┼ínji analiti─Źki izvje┼ítaj biv┼íe Povjerenice za informiranje Anamarije Muse, a podatak je nedvojbeno smislen kao pokazatelj optere─çenosti njena ureda ÔÇö u 2017. godini njegovi su zaposlenici morali rje┼íavati gotovo dvostruko vi┼íe ┼żalbi nego prethodne godine. Kako napominju u izvje┼ítaju, najvi┼íe ih je iznenadio neznani junak koji je na rje┼íavanje dostavio ─Źak 464 ┼żalbe, ┼íto ─Źini oko 40% ukupno podnesenih ┼żalbi te godine.

Omjer broja ┼żalbi prema broju podnesenih zahtjeva

Podatak o porastu broja ┼żalbi ne mo┼że biti pokazatelj otvaranja ili zatvaranja tijela javne vlasti prema korisnicima prava na pristup informacijama jer zanemaruje broj ukupno podnesenih zahtjeva. Drugi podatak, onaj o omjeru broja ┼żalbi prema broju podnesenih zahtjeva, mogao bi donekle uputiti na tu ─Źinjenicu, uz odre─Ĺena ograni─Źenja. Taj podatak, me─Ĺutim, nije naveden u analiti─Źkom izvje┼ítaju i izveden je u sljede─çoj tablici:

Godina Broj zahtjeva Broj ┼żalbi Udio ┼żalbi Porast broja ┼żalbi Porast udjela ┼żalbi
2011. 12340 209 1.7% - -
2012. 51930 480 0.9% 130% -45%
2013. 24330 515 2.1% 7% 129%
2014. 21078 658 3.1% 28% 47%
2015. 18007 624 3.5% -5% 11%
2016. 17059 635 3.7% 2% 7%
2017. 22226 1172 5.3% 85% 42%
2017. (umanjeno) 21762 708 3.3% 11% -13%

U pojedinom retku tablice prikazani su podaci za pojedinu godinu, uz dodatni redak u kojem su navedeni podaci za 2017. godinu umanjeni za 464 ┼żalbe spomenutog neznanog junaka. U drugom i tre─çem stupcu tablice nalaze se zabilje┼żeni broj zahtjeva podnesenih tijelima javne vlasti i broj ┼żalbi podnesenih Povjereniku za informiranje. ─îetvrti stupac tablice prikazuje omjer broja ┼żalbi prema broju zabilje┼żenih zahtjeva. Iz tog je podatka vidljivo da su se korisnici prava na pristup informacijama 2011. godine ┼żalili u pribli┼żno 1,7% slu─Źajeva, godine 2015. u pribli┼żno 3,5% slu─Źajeva, a godine 2017. u pribli┼żno 5,3% slu─Źajeva.

U petom stupcu nalaze se podaci o relativnom godi┼ínjem porastu broja ┼żalbi u odnosu na prethodnu godinu. Vidljivo je, na primjer, da je 2012. godine broj ┼żalbi porastao za oko 130% u odnosu na prethodnu godinu, ┼íto je ve─çi relativni porast u usporedbi s porastom od 85% u 2017. godini. Idu─çih godina porast je bio zna─Źajno manji, a 2015. godine i negativan.

U ┼íestom stupcu tablice nalazi se podatak o relativnom godi┼ínjem porastu omjera broja ┼żalbi prema broju podnesenih zahtjeva. Iz tih podataka je vidljivo, na primjer, da je 2012. godine do┼ílo do zna─Źajnog smanjivanja udjela ┼żalbi u odnosu na prethodnu godinu, a idu─çe je godine do┼ílo do zna─Źajnog porasta. Udjel ┼żalbi je 2017. godine pove─çan za oko 42% u odnosu na prehodnu godinu.

Kada se isklju─Źi 464 ┼żalbe neznanog junaka podnesene 2017. godine, vidljivo je da je broj ┼żalbi u odnosu na prethodnu godinu porastao za oko 11%, a omjer broja ┼żalbi prema broju podnesenih zahtjeva se smanjio za 13%. Naravno, upitno je koliko je opravdano isklju─Źivati ┼żalbe neznanog junaka, posebno ako su opravdane, no kako je podatak o njima ve─ç naveden u analiti─Źkom izvje┼ítaju prikladno je promotriti statistiku i uz taj ispravak.

Ograni─Źenja pokazatelja

Podatak o smanjenju ili porastu omjera broja ┼żalbi prema broju podnesenih zahtjeva nije besprijekoran pokazatelj otvaranja ili zatvaranja tijela javne vlasti prema zahtjevima korisnika. Razlozi podno┼íenja ve─çeg broja ┼żalbi mogu biti razli─Źiti. Na primjer, broj ┼żalbi mo┼że ovisiti o upu─çenosti stranaka u postupku, to─Źnije nesnala┼żenju slu┼żbenika za informiranje u tijelima javne vlasti i razini informiranosti gra─Ĺana o postupku. Zatim, uvjerenje da je ┼żalbeni postupak u─Źinkovit mo┼że potaknuti podno┼íenje ┼żalbi u slu─Źaju neuspje┼ínih zahtjeva, ba┼í kao ┼íto uvjerenje da postupak nije u─Źinkovit mo┼że obeshrabriti korisnke i dovesti do smanjenja njihova broja ÔÇö tko ─çe podnositi ┼żalbu ako pretpostavlja da ne─çe biti uva┼żena? S druge strane, uvjerenje da ┼żalbeni postupak ─Źesto nema primjeren ishod tako─Ĺer mo┼że dovesti do porasta broja ┼żalbi, ako se na─Ĺe neznanih junaka koji ─çe na taj na─Źin protestirati i opteretiti rad tijela koje ih rje┼íava.

Postoje i druga ograni─Źenja ovog pokazatelja koja se vi┼íe odnose na kvalitetu i dostupnost podataka. Na primjer, ┼żalbu povodom zahtjeva podnesenog jedne godine mo┼że se podnijeti i idu─çe godine, posebno kada je rije─Ź o ┼íutnji uprave, a to─Źna informacija o povezanosti pojedinih ┼żalbi s podnesenim zahtjevima nije dostupna. Tako─Ĺer, ne dostavljaju sva tijela javne vlasti izvje┼ítaje o zaprimljenim zahtjevima, ┼íto utje─Źe na podatak o ukupnom broju zahtjeva; ove godine oko 20% tijela javne vlasti nije dostavilo takav izvje┼ítaj za prethodnu godinu. Pored toga, u ovoj analizi nije uzeto u obzir da je dio ┼żalbi neutemeljen, ┼íto se doga─Ĺa u pribli┼żno tre─çini slu─Źajeva. Iz svih ovih razloga podatak o udjelu broja ┼żalbi i njegovom pove─çanju ili smanjenju treba uzeti s oprezom.

Omjer je zasad stabilan

Ipak, uz navedena ograni─Źenja, mo┼że se zaklju─Źiti da porast udjela ┼żalbi trenutno ne upu─çuje da tijela javne vlasti u ve─çoj mjeri nego prije odbijaju zahtjeve korisnika prava na pristup informacijama. Omjer broja ┼żalbi u odnosu na broj zahtjeva je pribli┼żno ujedna─Źen od 2014. godine, ako se zanemari pojedina─Źni slu─Źaj ┼żalitelja koji je pro┼íle godine zna─Źajno opteretio rad ureda povjerenika.

Pred Zoranom Pi─Źuljanom, novoizabranim Povjerenikom za informiranje, nalazi se visoko postavljena ljestvica ─Źija je razina rezultat uspje┼ínog rada njegove prethodnice. Ured povjerenika je maksimalno u─Źinkovito rje┼íavao ┼żalbe u postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama, bez obzira na pove─çanje njihova broja, a kroz aktivnosti poput podu─Źavanja slu┼żbenika za informiranje u tijelima javne vlasti kako pravilno postupati prema zahtjevima korisnika dodatno je pove─çana za┼ítita ovog gra─Ĺanskog prava. Budu─çi analiti─Źki izvje┼ítaji ─çe ukazati, izme─Ĺu ostalog, ostaje li otvorenost tijela javne vlasti i razina za┼ítite prava na jednakoj razini kao i dosad.